ARTANKARA için kim ne dedi ?

3.ARTANKARA Bitti…
18 May 2017
E-GameShow 3.Kez Kapılarını açıyor..
18 May 2017

3. ARTANKARA’YI GERİDE BIRAKIRKEN…

3. ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 16-19 Mart 2017 tarihleri arasında ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Farklı yaşlardan ve mesleklerden 39 bin 650 sanatseverin gezdiği fuar, canlı performanslar, sosyal sorumluluk projeleri, konferans ve paneller ile renklendi. Fuarı düzenleyen ATİS’in Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygün ile fuara destek veren BRHD ve TÜSGAD Başkanları, katılımcı iki büyük galerinin sahipleri, sosyal sorumluluk projelerini yürüten RC ve Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi yetkilileri ile fuar süresince gözlemlerde bulunan yazar Hüsnü Gümüş 3. ArtAnkara’yı şöyle değerlendirdiler:

Bilgin Aygül (Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı): Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen çağdaş sanat fuarımız, 108 katılımcı ile 9 ülkeden galeriler, 20 ülkeden 600 sanatçının sergilediği 2 bin eserle açıldı. İzleyenler, fuarımızı hem metrekare olarak hem kalite olarak yükselttiğimizi gördüler. Bundan dolayı gururluyuz. 2017’de biraz daha seçici olmaya, eksikliklerimizi gidermeye çalışacağız. Önümüzdeki dönemlerde Ankara, Mart ayını, çağdaş sanat fuarını büyük bir heyecanla bekleyecek diye düşünüyoruz. Çünkü bu yıl sanat fuarlarında pek görülmeyen ciddi bir izleyici kitlesi vardı. Hem ilgiliydiler hem de sayısal olarak oldukça yüksekti; 39 bin 650 kişi fuarımızı gezdi. Bu bir sanat fuarı için önemli bir rakamdır. Her yıl üste koyarak gelişiyor ArtAnkara. Türkiye’nin ve dünyanın gündeminin çok hareketli olması, ekonominin çok iç açıcı olmamasına karşın çok fazla resmin satılması, fuarın başarısı açısından da önem arzediyor. Bu yılki katılımcıların çoğu fuardan ayrılırken, önümüzdeki yıl için yerlerini korumak, daha da büyütmek için talepte bulundular. Bu da bu ArtAnkara’nın başarısının önemli göstergelerinden birisidir.

Hüsnü Gümüş (Gazeteci/turizm yazarı): Dünyada ve Türkiye’de çağdaş sanat fuarı yapılan yerlerden birinin Ankara olması çok önemlidir. Çağdaş sanat fuarları, yeni koleksiyonlar oluşturmak isteyenler için birer çıkış noktasıdır. Teknoloji ile sanatın bir araya gelmesi, yeni yapılarda sanatın teknoloji ile birlikte kullanılması önemlidir. Çağdaş sanat fuarları, üniversiteler için de iyi bir açılım noktasıdır. Özellikle yerel yönetimlerin, kentlerinde yapılan çağdaş sanat fuarlarını desteklemeleri gerekir. Kurum ve kuruluşların sanata daha fazla değer vermesi önemlidir. ArtAnkara’ya destek veren kurum ve kuruluşların sayısının önümüzdeki yıllarda çoğalması gerekir. Katılımcılar, destekleyenler arasında daha çok devlet kuruluşu görmek isterdim. İnşallah önümüzdeki yıllarda olur. ArtAnkara’nın Mart ayında İstanbul’da yapılan Milli Kültür Şurası kararları kapsamına alınarak, değerlendirilmesi gerektiğini de düşünüyorum. Zira ArtAnkara’nın, Ankara’nın değerinin yükselmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.

Rahmi Çöğendez (RC Sanat Galerisi): Geçen seneye nazaran çok daha iyi bir fuar geçirdik. Özellikle yabancı ziyaretçi sayısındaki artış hoşumuza gitti. Bazı Büyükelçilik mensupları ziyaretimize geldi. Fuarın katılımcı ve ziyaretçi kalitesi yüksekti. ATİS’in kazandığı ivmeden çok memnunuz. Fuar süresince yürüttüğümüz Blu Brush sosyal sorumluluk projemiz büyük ilgi gördü. TED’de burslu okuyan öğrencilerimizin yararına düzenlediğimiz projeye destek oldukları için ATİS’e teşekkür ediyoruz. TED’den de çok güzel tepkiler aldık. Katılımcı sanatçıların yaptıkları küçük tabloları fuarda düzenlediğimiz müzayede ile sattık. Hariçten satışlar da oldu. Bu projeyi devam ettirmek istiyoruz. Çocuklar da destek olmak için resim yapmak istediler, onları da kırmadık. Belki seneye bağış harici çocuklar için de bir workshop yaptırabiliriz.

Hakan Körpi (Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi): ArtAnkara’da yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projesinde çok başarıya ulaştık. Sanatçılar, sanatseverler destek verdiler, sevindirici miktarda bağış toplandı. Geçen sene de mutluyduk. ArtAnkara her sene daha iyi oluyor. Bu yıl geçen seneden çok daha başarılıydı. Bazı sıkıntılar vardı tabi, ama genelde başarılı bir fuardı. Seneye de katılmayı düşünüyoruz.

Mehmet Subaşı (Galeri Soyut): Galeri Soyut olarak çağdaş sanat fuarlarını destekliyoruz. Böyle bir fuarın Başkentte olması ülkemiz, kentimiz ve sanat ortamı için çok olumlu bir gelişmedir. Galeri olarak 3.ArtAnkara’ya 9’u seramik ve heykel, diğerleri resim alanında olmak üzere 32 sanatçıyla katıldık. İzleyicilerin ilgisi oldukça yoğundu. Ciddi oranda izlenme olduğunu gözlemledik. Bu da bize göre Artankara’nın tanıtımının, basın ilişkilerinin daha da güçlendirildiği anlamı taşıyor. İzleyicilerden edindiğimiz genel izlenim, fuarın kendi içinde bir takım eksiklikleri olmasına karşın –ki bu her fuar için söylenebilir, hiçbir fuar dört dörtlük değildir- son derece önemli ve başarılıydı. Ortak söylem, ArtAnkara’nın gelişerek devam etmesi gerektiğiydi. Biz de aynı düşüncedeyiz. Türkiye için sanat alanındaki gelişim için ArtAnkara büyük önem taşıyor. Ziyaretçiler ayrıca ArtAnkara sayesinde son dönemdeki “kaotik, gerilimli” ortamdan bir süreliğine de olsa çıkış bulduklarını da ifade ettiler. Ticari anlamda değerlendirecek olursak, bizim açımızdan oldukça başarılı geçti. Satış ortalamamız geçtiğimiz yılların çok üzerinde gerçekleşti.

Semra Sancak (Fırça Sanat Galerisi): Fırça Sanat Galerisi olarak biz 3. ArtAnkara’dan son derece mutlu ayrıldık, mükemmeldi. Fuar ekibine çok teşekkür ediyoruz. Gayet huzurlu, keyifli bir fuar geçirdik. Ticari olarak da bizim için güzel geçti. Portföyümüz gelişti. Elit bir kitle gezdi fuarı. Gelenlerle yaptığımız konuşmalarda bazıları fuar yerleşim düzeninin standart olması gerektiği yönünde önerilerde bulundu. Gezerken zorlandıklarını söyleyenler oldu.

Meral Öztürk (TÜSGAD Yönetim Kurulu Başkanı): Gelenlere “Nasıl buldunuz?” diye sorduk, olumlu şeyler söylendi. Önceki yıllara göre seçkinin daha iyi yapıldığı, böyle bir fuara ihtiyaç olduğu ifade edildi. Biz de bu görüşlere katılıyoruz. Geçen senelere göre PR çalışması da çok iyiydi. Bu konuda da mutlu olduk. Ufak tefek teknik eksiklikler vardı ama çok önemli değildi. Seneye ArtAnkara’nın daha net proje destekli, daha “çağdaş” bir fuara dönüşmesini diliyoruz.

Hüseyin Yıldırım (BRHD Yönetim Kurulu Başkanı): Kırk ülkede gerçekleştirilen fuarları takip eden birisi olarak ArtAnkara’ya bu yıl ilk kez katıldım. Diyebilirim ki çok üst düzeyde bir sanat fuarıydı, muhteşemdi. Ankara dışından ve yurtdışından gelenlerle de sohbet ettim, onlar da beğendiklerini ifade ettiler. Tabii ki ufak tefek aksaklıklar, sıkıntılar vardı ama hangi fuarda yok ki? “Seneye katılır mısınız?” diye de sordum. Bazıları katılmaya son anda karar verdiklerini, o yüzden fuara hazırlıksız geldiklerini seneye daha donanımlı geleceklerini söyledi. Çoğunluk “Evet katılırız” dedi. Yabancı konuklar da izleyici ve katılımcı kalitesinden bahsettiler, mutlu ve memnun kaldılar. BRHD üyeleri de mutluydu. Dernek olarak farkındalık yarattık diye düşünüyoruz. 3. ArtAnkara, Ankara’da bugüne kadar yapılmış fuarların çok çok üzerindeydi.